images (2)

Wat is liberalisering van de energiemarkt?
Tot 2004 konden consumenten niet kiezen bij welk bedrijf zij hun stroom wilden kopen. Sinds 2004 is dit veranderd: consumenten kunnen nu zelf hun energiebedrijf kiezen. We noemen dat: de energiemarkt is geliberaliseerd.

U kunt nu kiezen wie u energie levert, maar uw netbeheerder kunt u niet kiezen. Een netbeheerder registreert alle aansluitingen zorgt voor het transport van de energie in zijn gebied. Als er iemand van energiebedrijf verandert, houdt de netbeheerder dat ook bij.

Waarom is de energiemarkt geliberaliseerd?
De energiemarkt is geliberaliseerd om de concurrentie te bevorderen en om u als consument meer keuzevrijheid te geven.

Wat is het voordeel van een geliberaliseerde energiemarkt?
Consumenten kunnen zelf hun energiebedrijf kiezen: als het ze niet bevalt, kunnen ze overstappen op een ander bedrijf. Daardoor moeten energiebedrijven zich telkens weer inspannen om klanten te werven en te behouden. Het gevolg daarvan is dat u betere kwaliteit en service kunt verwachten, tegen lagere prijzen.

Wat doet de overheid?
De overheid moet erop letten dat consumenten voordelen hebben van de vrije energiemarkt. Door de liberalisering kunnen sommige energiebedrijven erg groot worden. Zij kunnen een machtspositie krijgen. De overheid moet ervoor zorgen dat deze energiebedrijven geen misbruik maken van hun machtspositie. Deze taken worden uitgevoerd door de toezichthouder op de energiemarkt: ACM (Autoriteit Consument & Markt) .